Kakvu ulogu ima štok i zašto je važan pravilan odabir za sobna vrata?



U nastavku teksta saznajte:

  • Šta predstavlja štok za vrata?

  • Kakvu ulogu ima u funkcionisanju unutrašnjih vrata?

  • Estetska komponenta kutije vrata

Svi detalji slede.

Šta predstavlja štok za vrata?

Sva sobna vrata imaju drvenu oblogu na zidu koja je deo čitave konstrukcije i predstavlja važan deo kao okvir za vrata. Ipak, slabo smo svesni njegove uloge i zašto je bitno da je kvalitetno napravljen i pravilno montiran.

Štok za vrata se sastoji od vertikalnih letvica koje oblažu zid, horizontalnu oblogu na gornjem delu otvora na zidu, ali i prag kao donji, horizontalni deo kutije na podu. Ovo su osnovni delovi, a uz to se postavljaju i ukrasne lajsne na spoljašnjim delovima zida pa sakrivaju prelaz između kutije i zida i predstavljaju važnu komponentu koja čini važnu estetsku komponentu.

Važno je da su odgovarajuće debljine, najbolje oko 40mm, a lajsne mogu biti šire, veličine 70mm ili uže od toga. Štok za vrata je u istoj boji kao i vrata, koristi se ista vrsta drveta i važno je bude precizno obrađen i pedantno postavljen pa da čini i estetski lepu oblogu jednog otvora na zidu.

>>> Možda vas zanima i koja sigurnosna vrata kupiti?

Kakvu ulogu štok ima u funkcionisanju unutrašnjih vrata?

okov za vrata

Ram za vrata ima primarnu ulogu obloge otvora u zidu koji će biti prolaz za vrata. Za razliku od prozora, sobna vrata najčešće oblažu ceo otvor i ukrasnim lajsnama zatvaraju ceo otvor pa se ne vide cigle i deo zida koji je izložen.

Okvir za vrata služi i za nošenje jednog dela okova, šarki i prihvatnika za bravu čime se omogućava lako pomeranje plota i funkcionisanje brave. Naravno, ovi metalni delovi se jednako mogu zakačiti i direktno za zid, ali ram za vrata štiti zid od oštećenja jer su otvori vrata najfrekventniji deo, a ovako se štite.

Estetska komponenta kutije vrata

Važno je odabrati modele koji pažljivo sklapaju sve elemente i prave jako lepa unutrašnja vrata, a koliko je plot važan, toliko je i kutija bitan deo estetike vrata.

Obloga sakriva nepravilnosti na otvoru zida i postavljena je pod idealnim uglom. Lako se čisti i izgleda lepo i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane jedne prostorije. 

Uz to, lajsne se prave kao glatke, šire i uže, ali mogu imati i duborez kao dodatan ukras koji se uklapa uz ukras na plotu vrata. Danas se okvir za vrata često pravi bez praga, ali i on može biti postavljen i biti različite visine.

Pri kupovini je najbolje posetiti prodajni centar koji nudi proizvodnju prema tačnim dimenzijama otvora i prilagođavanje potrebama svakom kupcu. Na taj način će se pružiti više opcija i najbolji saveti da se sobna vrata uklope u enterijer, uz podove i da funkcionišu onako kako to kupcu odgovara.

Svaki detalj je važan, a kada je jednom izabere odgovarajući model, on će biti deo vašeg prostora decenijama i izgledati lepo i funkcionisati savršeno svaki put.