Kako da farbanje vrata donose fenomenalan rezultat i transformiše vaša stara sobna vrata?



Ipak, drvo zahteva negu i povremenu reparaciju čime se čuva njegov zdravi deo i vraća u ponovnu upotrebu. Farbanje vrata je važan korak, ali i pre i posle njega se moraju ispoštovati mnogi postupci koji će sačuvati lepotu, teksturu i omogućiti funkcionisanje stolarije bez ikakvih problema.

Prvi korak – priprema 

Prvi korak započinje sa rasklapanjem vrata. Ona se skidaju sa šarki, po potrebi se skida ukrasno staklo i vade okovi. To je prvi korak za detaljan pregled i reparaciju koji će da usledi.

Važno je da se sa drveta skine stari lak, boja i sva nečistoća što se radi šmirglanjem sve dok se ne dođe do čistog drveta koji je spreman za bojenje.

Pre tog koraka se vrši i detaljan pregled vrata, proveravaju oštećenja i zatim popunjavaju uz pomoć odgovarajućih materijala. Te situacije se najčešće mogu videti u donjem delu pa je važno detaljno, pod odgovarajućim svetlom, proceniti koliko su vrata oštećena, a zatim ih i popraviti.

Reparacija sobnih vrata nije kompletna i bez reparacije štoka i pragova pa i tu je važno skinuti stare slojeve sa drvenarije i pripremiti ih za nanos boje ili laka.

Drugi korak – farbanje vrata za potpunu transformaciju i novi izgled

Najbolja završna obrada jeste farbanje vrata koji može da se radi posebnim farbama ili lakom koji je providan ili u boji.

farbanje sobnih vrata

Ovaj zaštitni premaz obezbeđuje da stara vrata izgledaju kao potpuno nova, ali i da se drvo zaštiti od spoljašnjih uticaja u narednim godinama. Postupak bojenja mora da uključi kvalitetne premaze, ali i četke kojima se boji da bi materijal bio nanesen bez tragova, a vrata izgledala fenomenalno.

Kada se unutrašnja vrata pravilno zaštite ona se kasnije lakše održavaju, sa njih se skida sva prljavština jednostavnim brisanjem pa stolarija izgleda bolje u svakom slučaju.

Treći korak – postavljanje okova na sobna vrata i vraćanje funkcije

Okovi su ti koji daju funkciju drvenim delovima pa je obnova vrata idealna prilika da se oni provere, zamene i tako obezbedi sigurno funkcionisanje.

I šarke i brava mogu da se pokvare, iskrive i ne rade svoju funkciju. To se događa kada sobna vrata ne mogu da se zatvore, potrebna je jaka sila da bi funkcionisala, vrata škripe, zapinju ili se ne otvaraju lagano. U svim tim slučajevima bi trebalo promeniti okove i obezbediti da stara vrata funkcionišu kao da su tek u fabrici proizvedena.

Na vrata se potom vraćaju ukrasi kao što je skinuto staklo i onda se krilo montira na šarke i okvir vrata. To je ujedno i poslednji korak u reparaciji unutrašnje stolarije.

Farbanje vrata je jedini pravi način da se drvenarija sanira i očuva svoju lepotu. Pravilna priprema i završni koraci će obezbediti da lepa unutrašnja vrata i funkcionišu i služe vas više decenija, do nove obnove. Transformišite izgled prostora na najbolji način, neka sva unutrašnja vrata dobiju novi izgled.